Rekreacija.org

Blog


Pijte dovoljno vode!

piše: Centarzdravlja.rs | pre više od 6 godina

Pijte dovoljno vode!

Ponekad je teško setiti se da morate da pijete vodu čak i onda kada niste žedni. Dehidracija utiče na vaše psihičko i fizičko zdravlje pa je od izuzetne važnosti vodu unositi pravilno i redovno. Pratite idućih nekoliko koraka kako biste hidriirali svaku ćeliju vašeg tela.

Zdravo započnite jutro

Jutro je doba dana kada vašem telu u najvećoj meri nedostaje vode i nivo toksina u telu najviši. Nakon spavanja pomognite telu da se oslobodi od toksina tako što ćete popiti jednu čašu vode. Nakon sat vremena popijte još 4 čaše. U vodu dodajte limun ili đumbir kako bi voda bila ukusnija i zdravija.

Ne hidriraju sve tečnosti

Telo ne možete hidrirati tečnostima kao što je kafa ili sokovi. Ako ste bolesni, unos vode je još važniji. Pijte toplu vodu obogaćenu biljem, limunom, medom ili đumbirom. Ako pijete napitke obogaćene kofeinom, trebaće vam nekoliko čaša vode više kako biste nadoknadili dehidraciju uzrokovanu kofeinom.

Nastavite sa zdravim navikama

Teško ćete preterati sa unosom vode, a puno lakše ćete uneti premalo. Ako treba zalepite podsetnik na vidljivo mesto kako ne biste zaboravili na unos vode. Držite flašu sa vodom pored sebe kako biste se lakše setili da treba popiti vodu, a na taj način ćete lakše kontrolisati količinu vode koju ste popili. Važno je da vodu ne pijete samo onda kada osetite žeđ, već mnogo češće. Zapamtite da je žeđ već znak dehidracije.

Pijte vodu pre i posle jela

Idealno bi bilo kada bi pre i posle svakog jela popili čašu vode. Popijte vodu 30 minuta pre jela i 30 minuta posle jela. Voda će podstaći rad probavnog sistema i ubrzati metabolizam. Manjak vode u organizmu će otežati apsorpciju hranljivih materija. Vašoj jetri, koja je važna za apsorpciju nutrijenata, takođe je potrebna vodu.

voda

Uravnotežite nivo natrijuma

Uravnoteženi nivo natrijuma je izuzetno važan za pravilnu apsorpciju vode. Samo 1/4 kašičica soli zahteva unos 4-5 čaša vode. Izbegavajte suhomesnate i konzervirane proizvode jer sadrže visok nivo natrijuma.

Povećajte unos vode tokom vežbanja

Fizičkom aktivnošću se gubi voda iz tela i može doći do dehidracije. Popijte najmanje 1 litar vode na svakih 60 minuta vežbanja. Pijte još više vode ako vežbate na visokim temperaturama. Čak iako vežbate tokom hladnijih dana, unos vode je jednako važan kako biste olakšali protok krvi telom i apsorpciju hranljivih materija. Tokom vežbanja je poželjno piti vodu svakih 20 minuta. Intenzivnom fizičkom aktivnošću se u 60 minuta može izgubiti i do 2 litre vode, što je dodatan razlog zbog kojeg vodu treba piti redovno.


+ Pogledaj kompletnu listu sportova
 1. Tema broja:

  Kapuera

 2. Stručni članak:

  Istorijat kapuere

 3. Kapuera u Srbiji:

  Promocija veštine već 15 godina

Rekreacija.org Vesti

 1. ZAVRŠENA 11. SPORTSKA OLIMPIJADA RADNIKA VOJVODINE U SRBOBRANU
 2. BEČEJ-NOVI BEČEJ DOMAĆIN 12. SPORTSKE OLIMPIJADE RADNIKA VOJVODINE 2019. GODINE
 3. OTVORENA 11. SORV U SRBOBRANU
 4. Takmičari danas počeli sa pripremama za 11. SORV u Srbobranu
 5. Ivana Jandrić donela Srbiji osmo zlato u Bakuu
 6. DALMA BENEDEK RUŽIČIĆ I MILICA STAROVIĆ ŠAMPIONKE EVROPSKIH IGARA
 7. Nikola Grbić: Žao mi je što sa Vošom nisam igrao u Evropi
 8. POZNAT RASPORED I TAKMIČARI ZA 11. SORV
 9. Najzdravija moguća fizička aktivnost: Plivanje podmlađuje celo telo
 10. Miroslav Kopanja novi predsednik Šahovskog saveza Srbije