Rekreacija.org

Blog


Probudite se! Vreme je za vežbanje

piše: Super žena.rs | pre više od 6 godina

Probudite se! Vreme je za vežbanje

Zima polako prolazi - vreme je da se budimo, nema više izgovora! Februar je poslednji vagon u vozu koji vodi ka promeni u zdravim i kvalitetnim navikama. Zaboravite na bogate trpeze za vreme praznika, hladno vreme, sneg, ledenu kišu i sve što vas je sprečavalo da izađete iz kuće, a omogućavalo da unosite više hrane.Trening je deo pozitivne promene u vašem životu, stoga ukoliko još niste počeli da vežbate krenite već danas.
 

Kada odlučite da počnete sa vežbanjem pročitajte šta je neophodno da znate o prostoru, treningu i treneru. Da bi vaš trening bio kvalitetan i uspešan,savetujemo vam da obratite pažnju na sledeće: 

Higijenu prostora za vežbanje

Prvi uslov koji pogotovo ženama može da pokvari ili poboljša utisak o treningu su naslage prašine i prljavštine. Treba imati u vidu da na treningu ubrzano dišemo, trčimo i skačemo, te time postoji opasnost da različite bakterije i čestice utiču na disajne puteve i možda izazovu različite alergijske reakcije koje mogu da ugroze zdravlje. 

Izgled prostora za vežbanje 

Kažu da izgled nije važan, ali da je prvi utisak veoma bitan – tačno je. Prostor za vežbanje trebalo bi da deluje jednostavno i funkcionalno, da odiše toplinom i dinamikom boja u zavisnosti kakvi tipovi treninga se održavaju u njemu. Interesantno osvetljenje vrlo lako može da otvori apetit za vežbanjem. Nije samo potrebno uložiti veliki novac da bi se animirali potencijalni vežbači, već i razmišljati o njihovim potrebama. 

vežbanje

Vrstu treninga

Svet fitnesa ima veoma rasprostranjenu ponudu različitih tipova treninga. Zato uvek krenite od cilja vežbanja i uskladite vrstu treninga sa vašim zdravstvenim stanjem, a nikad sa trendom i pomodarstvom. Vežbanje je deo načina života. 

Atmosferu na treninzima

Vrlo specifičan uslov posebno kada su u pitanju grupni treninzi. Uskladiti više ljudi različitih godina, pola, statusa i mentalnog sklopa može biti kočnica u postizanju rezultata. Organizacione sposobnosti fitnes kluba i umešnost u komunikaciji trenera dolaze u prvi plan u ovom slučaju. 

Ponašanje trenera prema vežbačima 

Prethodno navedena različitost svakog od nas ne sme da bude prepreka u komunikaciji između trenera i vežbača. Pažnja i razumevanje za svakog vežbača može doneti samo dobrobit za obe strane. Ukazivanje na greške, ispravljanje istih, motivacija i pohvale su ključ za uspeh i osmeh posle treninga. 

Raznovrsnost vežbi u toku treniranja 

Animacija novim vežbama u toku treninga i adaptacija mišića iz različitih uglova delovanja doprinosi da treninzi budu efikasniji i zanimljiviji. Kreativnost trenera i poznavanje mogućnosti svakog vežbača su dve zaista bitne stavke za postizanje prethodno postavljenog cilja. 

Da li uočavate napredak kod sebe? 

Već nakon nekoliko treninga možete da uočite promene u sebi pre svega, a i na sebi, bar toliko da dobijete dodatni motiv. Ukoliko vam vrsta treninga odgovara ovaj rezultat je neminovan. Poboljšanje na zdravstvenom polju je prioritet, pa tek onda na estetskom. Osećaj nakon dobro odrađenog treninga je nezamenjiv. Probajte, jer sigurno neće škoditi. 

Nijedan voz ne staje van stanice, zato ne dozvolite da vas predugo čeka. Ovaj februarski je najbrži u toku cele godine, zato krenite čvrsto, jako i samouvereno u nove pobede! 

 

 

 

 


+ Pogledaj kompletnu listu sportova
 1. Tema broja:

  Kapuera

 2. Stručni članak:

  Istorijat kapuere

 3. Kapuera u Srbiji:

  Promocija veštine već 15 godina

Rekreacija.org Vesti

 1. ZAVRŠENA 11. SPORTSKA OLIMPIJADA RADNIKA VOJVODINE U SRBOBRANU
 2. BEČEJ-NOVI BEČEJ DOMAĆIN 12. SPORTSKE OLIMPIJADE RADNIKA VOJVODINE 2019. GODINE
 3. OTVORENA 11. SORV U SRBOBRANU
 4. Takmičari danas počeli sa pripremama za 11. SORV u Srbobranu
 5. Ivana Jandrić donela Srbiji osmo zlato u Bakuu
 6. DALMA BENEDEK RUŽIČIĆ I MILICA STAROVIĆ ŠAMPIONKE EVROPSKIH IGARA
 7. Nikola Grbić: Žao mi je što sa Vošom nisam igrao u Evropi
 8. POZNAT RASPORED I TAKMIČARI ZA 11. SORV
 9. Najzdravija moguća fizička aktivnost: Plivanje podmlađuje celo telo
 10. Miroslav Kopanja novi predsednik Šahovskog saveza Srbije