Rekreacija.org

Blog


Video igre i energetska potrošnja

piše: Dragan Marinković | pre više od 5 godina

Video igre i energetska potrošnja

Nove generacije konzola i video igara pružaju veće mogućnosti za pokretanjem, vežbanjem i povećanjem energetske potrošnje.

Mladima se na razne načine preporučuje veći nivo aktivnosti i više fizičkog vežbanja. Jedan sat vežbanja umerenog do srednjeg intenziteta tri puta nedeljno je minimum kako bi se organizam adekvatno aktivirao i trošio određenu energiju. Sedentarni način života sve više je prisutan kod adolescenata i mlađe dece iako su nekada oni bili najviše uključeni u sportske aktivnosti. Vreme provedeno pored televizora ili kompjutera postaje način života a upravo takav stav u najvećoj meri sa sobom donosi pojavu gojaznosti.

Nove generacije bežičnih kompjuterskih konzola imaju za cilj da simuliraju interakciju i kretanje onoga koji igra kao da se radi o realnom kretanju u sportu. Video igre koje je potrebno igrati iz sedećeg položaja koristeći samo upravljače u rukama povećavaju potrošnju energije u odmoru za 22%. Ipak konzole i video igre koje omogućavaju pokretanje celoga tela i korišćenje pokreta svih ekstremiteta povećavaju istu tu potrošnju za čak 108% do 172%. Stoga nove generacije kompjuterskih igara mogu biti korišćene kako bi se ostvario viši nivo fizičke aktivnosti.

Jedno od mnogih istraživanja koje se bavilo iskorišćavanjem ovakvog vida aktivnosti u svrhu veće energetske potrošnje, obuhvatilo je decu starijeg školskog uzrasta. Oni su u eksperimentalnom delu igrali video igre iz sedećeg položaja (koristeći bežićne upravljače - XBOX) i video igre koje pokreću celo telo (NITENDO WII). Tokom izvođenja, procenjivana je njihova ukupna energetska potrošnja (IDEEA)

Rezultati su jasno pokazali da sve video igre povećavaju energetsku potrošnju na statistički značajnom nivou. Ono što se u grafikonu može zapaziti jeste i to da su aktivne video igre (WII) zahtevale veću energetsku potrošnju nego neaktivne (XBOX). Pokretanje celog tela u stojećem položaju u odnosu na sedeće igranje daleko je efikasnije u smislu aktiviranja različitih mišićnih jedinica.

 

Svakako, mora se napomenuti da je energetska potrošnja prilikom igranja različitih sportova u realnom vremenu i prostoru daleko manja. Kuglanje, box ili tenis sa prijateljima na pravim borilištima učiniće da potrošimo više energije nego igranjem bilo koje video igre ali istovremeno i da razvijemo različite motoričke i funkcionalne sposobnosti. Ipak kada uslovi i okolnosti tako nešto ne dozvoljavaju i navedeni smo da vreme provedemo pored ekrana, preporučuje se primena aktivnih video igara više nego pasivnih.

 

Aktivne video igre i konzole ovim istraživanjem su pokazale da menjaju sedentarni način života mladih, uključuju društveni aspekt pa je stoga promocija ovakvog vida aktivnosti adekvatna i preporučljiva. Kao jedna od mogućnosti i prilika da se pored redovnog kretanja i vežbanja, aktivne video igre imaju svoje benefite u efikasnijoj borbi protiv gojaznosti. Veliki broj dodataka i upravljača upotpuniće kretanje u prostoriji, veću aktivnost a možda i po koju slomljenu vazu. One same po sebi ne mogu u značajno da unaprede fizičko stanje ali kao dopuna ostalim aktivnostima mogu biti delotvorne. 


+ Pogledaj kompletnu listu sportova
 1. Tema broja:

  Kapuera

 2. Stručni članak:

  Istorijat kapuere

 3. Kapuera u Srbiji:

  Promocija veštine već 15 godina

Rekreacija.org Vesti

 1. ZAVRŠENA 11. SPORTSKA OLIMPIJADA RADNIKA VOJVODINE U SRBOBRANU
 2. BEČEJ-NOVI BEČEJ DOMAĆIN 12. SPORTSKE OLIMPIJADE RADNIKA VOJVODINE 2019. GODINE
 3. OTVORENA 11. SORV U SRBOBRANU
 4. Takmičari danas počeli sa pripremama za 11. SORV u Srbobranu
 5. Ivana Jandrić donela Srbiji osmo zlato u Bakuu
 6. DALMA BENEDEK RUŽIČIĆ I MILICA STAROVIĆ ŠAMPIONKE EVROPSKIH IGARA
 7. Nikola Grbić: Žao mi je što sa Vošom nisam igrao u Evropi
 8. POZNAT RASPORED I TAKMIČARI ZA 11. SORV
 9. Najzdravija moguća fizička aktivnost: Plivanje podmlađuje celo telo
 10. Miroslav Kopanja novi predsednik Šahovskog saveza Srbije