Rekreacija.org

Blog


Vreme je za bicikl. U Sobi!

piše: Dragan Marinković | pre više od 5 godina

Vreme je za bicikl. U Sobi!

Ulaziš u sobu. Podešavaš bicikl. Peškir i boca sa vodom su spremni. Sedaš na bicikl. Uzbudljiva vožnja može da počne! Nakon sat vremena se osećaš jače, zdravije, bez stresa i spreman za nove izazove!

Ulaziš u sobu. Podešavaš bicikl. Peškir i boca sa vodom su spremni. Sedaš na bicikl. Uzbudljiva vožnja kreće! Muzika je pojačana i počinje okretanje pedala; Sve brže i jače! Nakon sat vremena se osećaš jače, zdravije, bez stresa i spreman za nove izazove! Toplije kroz hladnu zimu i spremnije u prolećno vežbanje!

Savremeni način života nas svakako odvaja od prirode i kretanja van zatvorenog prostora.  Skoro je došla i zima ali ne treba da očajavamo što su napolju niže temperature i sneg. Rešenje je sobno vežbanje.

Vežbanje na sobnom biciklu je u poslednje vreme popularan način i vid aktivnosti. Ne tako skupa investicija u različitim sobnim uslovima može vam pružiti zanimljivo i uzbudljivo preznojavanje.

 

Evo 5 razloga zbog čega bi trebali što pre da se pozabavite pedalama:

 

 1 . Kardio-vaskularni sistem

 ACSM (American College of Sports Medicine) preporučuje da zdrave osobe uzrasta 18-65 godina učestvuje u umerenim aerobnim fizičkim aktivnostima najmanje 30 minuta, 5 dana nedeljno ili intenzivno aerobno u trajanju od najmanje 20 minuta, 3 dana nedeljno. Umerena vožnja bicikla od 45-60 minuta će vam održavati visok nivo srčane frekvence a promenom opterećenja i brzine okretanja pedala sami sebi kreirate intervalni trening. Vremenom ovakva kardiovaskulana aktivnost pomaže i smanjuje rizik od koronarnih oboljenja, snižava krvni pritisak i nivo lošeg holesterola.

 

 2. Smanjuje stres

Tokom vežbanja se oslobađaju biomarkeri koji podižu raspoloženje i smanjuju nivo stresa. Nije neobično to što su osobne koje redovno vežbaju i koje se kreću značajno motivisanije i spremnije za izazove u životu. Oslobađanje serotonina i endorfina tokom i nakon vežbanja učiniće vas srećnijim, euforičnijim. Na taj način se poboljšava specifični imunološki sistem kao barijera za mnoge stres situacije.

 

 3. Povećana mišićna izdržljivosti

Ovo se odnosi na sposobnost mišića da kontinuirano pruža otpor silama tokom dužeg vremenskog intervala. Obrtanjem pedala na svom biciklu pruža se otpor koji u određenoj meri jača i stvara izdržljivost pre svega mišiće donjih ekstremiteta. Kvadriceps, zadnja loža, gluteusi jačaju i funkcionalno se osposobljavaju. Pored toga, ostvaruje se određeni pritisak na tetiva i vezivne elemente pa i oni jačaju što nas čini pripremljenim kako ne bi došlo do povreda.

 

 4. Sagorevanje kalorija

Ako su nam ciljevi da sagorimo što veći broj kalorija; da iskoristimo one masne naslage koje imamo od umanjenog kretanja, onda je sobna vožnja bicikla idealna aktivnost. Prema istraživanjima za 45 minuta vežbanja na sobnom biciklu, moguće je sagoreti između 400-600 kalorija. Kombinacija vežbanja nekoliko puta nedeljno i pravilne ishrane donosi prave rezultate za nekoliko nedelja i na taj način ova zima i ne izgleda duga i hladna.

 

 5. Smanjena mogućnost povređivanja

Intervalni trening na biciklu uz programirano i usmereno delovanje ostavlja male mogućnosti za povrede tokom vežbanja. Ukoliko se radi pravilno postoji minimalni uticaj na kuk, kolena i skočne zglobove. Kada je vaš bicikl podešen pravilno i imate odgovarajuću opremu, nikada nećete morati da brinete o bolu u leđima ili ukočenosti. Kružno kretanje, kontrakcije u mišićima nogu, zatezanje stomaka, pa čak i značajno učešće gornjeg dela tela, postavlja ovakav trening kao sasvim delotvoran i prihvatljiv način da se zameni trčanje, aerobik, plivanje i sl.

 Vožnja bicikla

Povoljan i ekonomičan način uključivanja mišićnih jedinca i iskorišćavanja masnih naslaga tokom zime, postavlja odličnu osnovu da tokom smanjenog nivoa kretanja ostanete u formi i dočekate proleće još spremniji. Tako će vam jedno godišnje doba pored snežnih čarolija, vežbanjem razvući osmeh na licu.

Na osnovu samo ovih pet razloga, definitivno je vreme da uzmete stvar u svoje noge i počnete okretati pedale!


+ Pogledaj kompletnu listu sportova
 1. Tema broja:

  Kapuera

 2. Stručni članak:

  Istorijat kapuere

 3. Kapuera u Srbiji:

  Promocija veštine već 15 godina

Rekreacija.org Vesti

 1. ZAVRŠENA 11. SPORTSKA OLIMPIJADA RADNIKA VOJVODINE U SRBOBRANU
 2. BEČEJ-NOVI BEČEJ DOMAĆIN 12. SPORTSKE OLIMPIJADE RADNIKA VOJVODINE 2019. GODINE
 3. OTVORENA 11. SORV U SRBOBRANU
 4. Takmičari danas počeli sa pripremama za 11. SORV u Srbobranu
 5. Ivana Jandrić donela Srbiji osmo zlato u Bakuu
 6. DALMA BENEDEK RUŽIČIĆ I MILICA STAROVIĆ ŠAMPIONKE EVROPSKIH IGARA
 7. Nikola Grbić: Žao mi je što sa Vošom nisam igrao u Evropi
 8. POZNAT RASPORED I TAKMIČARI ZA 11. SORV
 9. Najzdravija moguća fizička aktivnost: Plivanje podmlađuje celo telo
 10. Miroslav Kopanja novi predsednik Šahovskog saveza Srbije