Rekreacija.org

Magazin


Istorijat kapuere

piše: Dejan Ignjić | pre više od 6 godina

Istorijat kapuere

Portugalci su došli u Brazil početkom 16. veka. Odmah su došljaci, lokalno stanovništvo pretvorili u robovsku radnu snagu. Međutim, brazilski Indijanci su umirali u zarobljeništvu ili begali u prašumu, pa su Portugalci počeli da dovode robove iz Afrike, najviše iz Angole. Na drugi kontinent dovezeno je skoro četiri miliona crnaca koji su sa sobom doneli i svoju kulturu. Taj njihov način života prenošen je sa generacije na generaciju.

Prvi koraci robova ka slobodi su bili rat Holandije i Portugalije. Naime, Holandija je držala delove severoistočnog Brazila u 17. veku. Napadi Holanđana na plantaže, gradove i kolonije pod portugalskom kontrolom, omogućavali su beg robova u šumu. Tako su u prašumama osnivali nezavisna sela (kilombo) koja su bitna za razvoj kapuere. Braneći sela, borba sa kolonizatorima se najčešće odvijala prsa u prsa. Prema nekim istoričarima, taj vid borbe dobija naziv Capoeira de Angola jer se jedno od značenja reči kapuera odnosi na nisku, gustu vegetaciju koja niče na mestima gde je posečena šuma.

Robovlasništvo je ukinuto krajem 19. veka, a sve do početka 20. veka, kapueristi su bili odmetnici i kriminalci. Na poluostrvu Baija, kapuera je odolela kriminalu i razvijala se kao ritual-ples-borba-igra. Dve centralne osobe kapuere 20. veka su bili Mestre Pastinja i Mestre Bimba koji su otvorili prve akamedije i podučavali ovu veštinu. Napori ova dva velikana zauvek su promenili istoriju kapuere, otvorivši je za Brazil, ali i ceo svet.

 


+ Pogledaj kompletnu listu sportova
 1. Tema broja:

  Kapuera

 2. Stručni članak:

  Istorijat kapuere

 3. Kapuera u Srbiji:

  Promocija veštine već 15 godina

Rekreacija.org Vesti

 1. ZAVRŠENA 11. SPORTSKA OLIMPIJADA RADNIKA VOJVODINE U SRBOBRANU
 2. BEČEJ-NOVI BEČEJ DOMAĆIN 12. SPORTSKE OLIMPIJADE RADNIKA VOJVODINE 2019. GODINE
 3. OTVORENA 11. SORV U SRBOBRANU
 4. Takmičari danas počeli sa pripremama za 11. SORV u Srbobranu
 5. Ivana Jandrić donela Srbiji osmo zlato u Bakuu
 6. DALMA BENEDEK RUŽIČIĆ I MILICA STAROVIĆ ŠAMPIONKE EVROPSKIH IGARA
 7. Nikola Grbić: Žao mi je što sa Vošom nisam igrao u Evropi
 8. POZNAT RASPORED I TAKMIČARI ZA 11. SORV
 9. Najzdravija moguća fizička aktivnost: Plivanje podmlađuje celo telo
 10. Miroslav Kopanja novi predsednik Šahovskog saveza Srbije