Rekreacija.org

Magazin


Kapuera

piše: | pre više od 6 godina

Kapuera

Capoeira ili kapuera je brazilska borilačka veština. Mnogi je opisuju kao veštinu između plesa i borbe odnosno da je to borba zamaskirana u ples ili obrnuto.

Svakako, kapuera je višeslojna veština koja obuhvata sve pozitivne aspekte i borbe i plesa, i omogućava svakom pojedincu da je shvati na svoj način. Kako objašnjavaju majstori ove veštine, kroz kapueru se snaži volja, duh i telo, pa dobar kapuerista uvek vidi izlaz iz svake situacije. Treniranjem kapuere stiče se snaga, kondicija, eksplozivnost, fleksibilnost, razvija se osećaj za ritam i koordinaciju pokreta, a definitivno ova veština je antistres terapija za modernog čoveka koji živi brzo.

Ovakav opis kapuere ne čudi, kad se zna da je nastala pre 18. veka među robovima Brazila, te otud ta želja za slobodom u njenim pokretima, a opevana je i u hiljadama pesama. I tako već 400 godina. Kapuera se danas igra odnosno trenira uz muziku. Orkestar (bateria) svira instrumente i peva na portugalskom jeziku u formiranom krugu (hoda) dok dva igrača u sredini se nadmeću u igri. Raskošan repertoar poteza, akrobacija i udaraca fasciniraće svakog. Muzički i vizuelni doživljaj nikog neće ostaviti ravnodušnim, pa mnogi pokrete kapuerista smatraju vratolomnim i ne čudi što na planeti ima sve više ljubitelja. Kapuera nije samo kombinacija gimnastike, plesa i borilačkih veština, već i muzike, kulture, istorije i mudrosti života.


+ Pogledaj kompletnu listu sportova
 1. Tema broja:

  Kapuera

 2. Stručni članak:

  Istorijat kapuere

 3. Kapuera u Srbiji:

  Promocija veštine već 15 godina

Rekreacija.org Vesti

 1. ZAVRŠENA 11. SPORTSKA OLIMPIJADA RADNIKA VOJVODINE U SRBOBRANU
 2. BEČEJ-NOVI BEČEJ DOMAĆIN 12. SPORTSKE OLIMPIJADE RADNIKA VOJVODINE 2019. GODINE
 3. OTVORENA 11. SORV U SRBOBRANU
 4. Takmičari danas počeli sa pripremama za 11. SORV u Srbobranu
 5. Ivana Jandrić donela Srbiji osmo zlato u Bakuu
 6. DALMA BENEDEK RUŽIČIĆ I MILICA STAROVIĆ ŠAMPIONKE EVROPSKIH IGARA
 7. Nikola Grbić: Žao mi je što sa Vošom nisam igrao u Evropi
 8. POZNAT RASPORED I TAKMIČARI ZA 11. SORV
 9. Najzdravija moguća fizička aktivnost: Plivanje podmlađuje celo telo
 10. Miroslav Kopanja novi predsednik Šahovskog saveza Srbije