Rekreacija.org

Vesti


Da školski sport ne bude u senci klupskog sporta

piše: lsv.rs | pre više od 5 godina

Da školski sport ne bude u senci klupskog sporta

Prva u nizu javih rasprava o izradi Nacrta strategije razvoja školskog sporta u AP Vojvodini održana je  u Subotici. Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu istakla je da rasprave koje budu organizovane u narednom periodu treba da donesu dodatne sugestije, primedbe i mišljenja, kako bi nastala konačna verzija Strategije koja će biti predata Vladi AP Vojvodini.

Kako je rekla, početkom sledeće školske godine bi počela i primena Strategije za školski sport na kojoj proteklih osam meseci radi radna grupa iskusnih stučnjaka koje je okupio Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.  Analizom projekata, zahteva i potreba, detektovali smo da je školski sport vrlo zapostavljen i da se našao u senci onoga što zovemo klupskim i komercijalnim sportom. Zato smo hteli da napravimo distinkciju onoga što zapravo znači školski sport, da to nije klupski sport, nego da je to nastava fizičkog vaspitanja sa svim vannastavnim aktivnostima koje su vezane za nešto što je zakonom predviđeno i zato smo podigli pitanje školskog sporta na nivo javnog zdravlja. Školski sport treba da bude dostupan svima jednako, a krajnji cilj je da imamo radnosposobno stanovništvo, psihički i mentalno zdravu decu, a ne da rezultati testiranja u Pokrajinskom zavodu za sport budu poražavajuća, naročito srednjoškolskog uzrasta – rekla je Marinika Čobanu.

Od danas će svi predstavnici škola na zvaničnom sajtu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu moći da daju svoje sugestije u vezi sa izradom ove Strategije.


+ Pogledaj kompletnu listu sportova
 1. Tema broja:

  Kapuera

 2. Stručni članak:

  Istorijat kapuere

 3. Kapuera u Srbiji:

  Promocija veštine već 15 godina

Rekreacija.org Vesti

 1. ZAVRŠENA 11. SPORTSKA OLIMPIJADA RADNIKA VOJVODINE U SRBOBRANU
 2. BEČEJ-NOVI BEČEJ DOMAĆIN 12. SPORTSKE OLIMPIJADE RADNIKA VOJVODINE 2019. GODINE
 3. OTVORENA 11. SORV U SRBOBRANU
 4. Takmičari danas počeli sa pripremama za 11. SORV u Srbobranu
 5. Ivana Jandrić donela Srbiji osmo zlato u Bakuu
 6. DALMA BENEDEK RUŽIČIĆ I MILICA STAROVIĆ ŠAMPIONKE EVROPSKIH IGARA
 7. Nikola Grbić: Žao mi je što sa Vošom nisam igrao u Evropi
 8. POZNAT RASPORED I TAKMIČARI ZA 11. SORV
 9. Najzdravija moguća fizička aktivnost: Plivanje podmlađuje celo telo
 10. Miroslav Kopanja novi predsednik Šahovskog saveza Srbije