Rekreacija.org

Vesti


Miroslav Kopanja novi predsednik Šahovskog saveza Srbije

piše: Stanislava Zec | pre više od 5 godina

Miroslav Kopanja novi predsednik Šahovskog saveza Srbije

Miroslav Kopanja, dosadašnji predsednik Šahovskog saveza Vojvodine jednoglasno je izabran za predsednika Šahovskog saveza Srbije. Od 1948 godine, od kada je formiran ŠSS, Vojvodina je dobila priliku da njen predstavnik zauzme mesto predsednika Šahovskog saveza Srbije.

Kako je istakao novoizabrani predsednik Miroslav Kopanja, jedan od prioriteta kancelarije u njegovom mandatu, biće oživljavanje ženskog Kupa, rešavanje statusa šaha u okviru nacionalnog olimpijskog komiteta, ali i nastavak trenda organizovanja velikih evropskih i svetskih šahovskih manifestacija u Srbiji. “U naredne četri godine akcenat Šahovskog saveza Srbije biće i na implementaciji programa Šah u školama kao i bliža saradnja sa medijima koji mogu da utiču da se više pažnje posvećuje šahu u javnosti, jer to je do sada u vrlo malom obimu” dodao je Kopanja.


Na izbornoj skupštini ŠSS u Beogradu, održanoj 23. decembra 2013. godine,  prisustvovalo je 39 od ukupno 45 delegata. Pored predsednika izabrani su i članovi Izvršnog odbora. Za potpredsednika je izabran Mr Selimir Manojlović, a članovi su: Obren Ćetković, Zoran Bojović, Aleksandar Veličković, Danko Bokan, Ratko Pižurica, Miodrag Rakić, Svetozar Vlahović, Gordana Radičević i Momčilo Jakovljević. Skupština je ovlastila Izvršni odbor da po završetku Skupština Beograda i Centralne Srbije verifukuje mandate novim članovima IO ŠSS iz ova dva saveza.  Za predsednika Skupštine jednoglasno je izabran Miodrag Vukotić, dosadašnji predsednik ŠSS, a za potpredsednika Vlatko Savićević. Nadzorni odbor će sačinjavati: Nikola Milanko, Aleksandar Batanjac, Dragoljub Racić, a zamenici su Vojislav Bulajić i Milorad Davidović.


Novi predsednik Šahovskog saveza Srbije rođen je 1960. godine u Bačkoj Palanci. Bivši rukometaš Jugovića iz Kaća i poznati sportski radnik iz ovog mesta, Miroslav Kopanja poseban pečat ostavio je u šahu od kada je došao na mesto predsednika Šahovskog kluba Jugović,1995. godine. Šahovski klub Jugović iz Kaća uspeo je da se probije do Prve lige kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji. Kopanja je, najveći uspeh sa Jugovićem ostvario ove godine neočekivanim osvajenjem Kupa “Svetozar Gligorić” i drugim mestom na Prvoj ligi iza Novosadskog ŠK. 2006. godine Kopanja postaje potpredsednik Šahovskog saveza Srbije, a 2008.godine postaje predsednik Šahovskog saveza Vojvodine pa sve do danas. 2010. godine Miroslav Kopanja izabran je za predsednika Svetske zone 1.5 za Evropu i samim tim postaje i član Borda svetske organizacije u šahu (FIDE)
Sa 6 godina sam naučio da igram šah, a kako nisam imao sa kim da igram ovu drevnu igru, uskoro sam naučio iI ostalu decu iz ulice da igraju šah. Do osmog razreda sam bio prva tabla u OŠ Đura Jakšić. U to vreme nismo imali školu šaha u Kaću, a kako sam se paralelno sa šahom bavio i rukometom rešio sam da se aktivnije uključim u rukometnu igru i sa 17 godina sam pozvan  da igram sa prvom ekipom. Od tada šahom se bavim uglavnom rekreativno i preko prijatelja u šah klubu često sam održavao vezu sa svojom omiljenom igrom iz mladosti. – priseća se početaka Kopanja.


+ Pogledaj kompletnu listu sportova
 1. Tema broja:

  Kapuera

 2. Stručni članak:

  Istorijat kapuere

 3. Kapuera u Srbiji:

  Promocija veštine već 15 godina

Rekreacija.org Vesti

 1. ZAVRŠENA 11. SPORTSKA OLIMPIJADA RADNIKA VOJVODINE U SRBOBRANU
 2. BEČEJ-NOVI BEČEJ DOMAĆIN 12. SPORTSKE OLIMPIJADE RADNIKA VOJVODINE 2019. GODINE
 3. OTVORENA 11. SORV U SRBOBRANU
 4. Takmičari danas počeli sa pripremama za 11. SORV u Srbobranu
 5. Ivana Jandrić donela Srbiji osmo zlato u Bakuu
 6. DALMA BENEDEK RUŽIČIĆ I MILICA STAROVIĆ ŠAMPIONKE EVROPSKIH IGARA
 7. Nikola Grbić: Žao mi je što sa Vošom nisam igrao u Evropi
 8. POZNAT RASPORED I TAKMIČARI ZA 11. SORV
 9. Najzdravija moguća fizička aktivnost: Plivanje podmlađuje celo telo
 10. Miroslav Kopanja novi predsednik Šahovskog saveza Srbije