Rekreacija.org

Vesti


Najzdravija moguća fizička aktivnost: Plivanje podmlađuje celo telo

piše: 24 sata | pre više od 4 godine

Najzdravija moguća fizička aktivnost: Plivanje podmlađuje celo telo

Aktivnost u vodi blagotvorno deluje na psihu, kardiovaskularni sistem, pluća. U vodi se aktivira celokupna muskulatura tela, ruke, ramena, leđa, grudni koš, zadnjica i noge, stiče se dobra kondicija.

Nema boljeg načina za održavanje kondicije i pravilan razvoj svih mišića i zglobova od plivanja. Blagotvorno deluje na psihu, kardiovaskularni sistem, pluća, ali pomaže i pri otklanjanju ili ublažavanju deformiteta kičmenog stuba i drugih oboljenja, pišu novosti.rs. Zbog toga se preporučuje svima, bez obzira na pol i godine. Ipak, dobro bi bilo da se sa ovim vidom rekreacije počne što ranije. Naime, studija Instituta za Edukacijska istraživanja na Grifit univerzitetu u Australiji pokazala je da su deca mlađa od pet godina koja se bave plivanjem pametnija od svojih vršnjaka.

plivanje
 U ispitivanju je učestvovalo više od 7.000 dece iz SAD, Novog Zelanda i Australije mlađe od pet godina, a naučnici su došli do zaključka da plivači imaju bolje rezultate u razvoju jezika, psihe i kognitivnih sposobnosti, nego njihovi vršnjaci koji ne plivaju. Osim toga, pokazali su i bolji napredak u vizuelno-motornim sposobnostima, kao što su sečenje papira, bojenje i crtanje linija i oblika, kao i u rešavanju mnogih matematičkih zadataka.

 Još jedan od razloga zašto treba plivati jeste minimalan rizik od povrede. Mišići plivača su jaki, ali su takođe i veoma elastični i nežniji od mišića drugih sportista - fudbalera, košarkaša, tenisera. Plivanjem se aktivira muskulatura celog tela, ruke, ramena, leđa, grudni koš, zadnjica i noge, stiče dobra kondicija i izdržljivost i usporava se proces starenja. Osim što produžava mladost, plivanje je jedan od najefikasnijih načina da utrošite suvišne kalorija. Proces mršavljenja ćete ubrzati ako 30 minuta aktivno plivate slobodnim stilom. To će sagoreti čak 350 kalorija.

 Horizontalna pozicija tela omogućava lakši rad kardiovaskularnog sistema, voda blagotvorno deluje na organizam, vežbanje u vodi iziskuje manje napora, angažuje celo telo, a pogodno deluje u toku oporavka kod osoba sa povredama nogu, oštećenja zglobova. Istraživanje američkih naučnika


+ Pogledaj kompletnu listu sportova
 1. Tema broja:

  Kapuera

 2. Stručni članak:

  Istorijat kapuere

 3. Kapuera u Srbiji:

  Promocija veštine već 15 godina

Rekreacija.org Vesti

 1. ZAVRŠENA 11. SPORTSKA OLIMPIJADA RADNIKA VOJVODINE U SRBOBRANU
 2. BEČEJ-NOVI BEČEJ DOMAĆIN 12. SPORTSKE OLIMPIJADE RADNIKA VOJVODINE 2019. GODINE
 3. OTVORENA 11. SORV U SRBOBRANU
 4. Takmičari danas počeli sa pripremama za 11. SORV u Srbobranu
 5. Ivana Jandrić donela Srbiji osmo zlato u Bakuu
 6. DALMA BENEDEK RUŽIČIĆ I MILICA STAROVIĆ ŠAMPIONKE EVROPSKIH IGARA
 7. Nikola Grbić: Žao mi je što sa Vošom nisam igrao u Evropi
 8. POZNAT RASPORED I TAKMIČARI ZA 11. SORV
 9. Najzdravija moguća fizička aktivnost: Plivanje podmlađuje celo telo
 10. Miroslav Kopanja novi predsednik Šahovskog saveza Srbije