Rekreacija.org

Vesti


NS: MLADI TURSKI ŠAHISTI ODNELI KUĆI NAJVIŠE MEDALJA

piše: Stanislava Zec | pre više od 5 godina

NS: MLADI TURSKI ŠAHISTI ODNELI KUĆI NAJVIŠE MEDALJA

Uz veliki broj predstavnika Grada Novog Sada, Šahovskog saveza Vojvodine, Evropske šahovske Unije, Šahovskog saveza Srbije, Republičkog Ministarstva omladine i sporta, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i lokalnih samouprava, sinoć je svečeno zatvoreno 6. Evropsko školsko prvenstvo u šahu na Novosadskom sajmu. Tokom prvenstva odigrano je 1197 partija i povučeno je preko 50 000 poteza.

Najboljim takmičarima dodeljenI su pehari i medalje u 12  pojedinačnih grupa kao i za ekipno učestvovanje na Prvenstvu. Takođe, pored medalja i pehara  pobednici u svakoj kategoriji dobili su i posebnu nagradu – status „pozvanog igrača“ na predstojećem Prvenstvu Evrope za mlade šahiste koje će se održati u Budvi krajem septembra ove godine. Najviše medalja odneli su mladi šahisti iz Turske, čak 14, a oni su zauzeli i prvo mesto kada je u pitanju ekipno učestvovanje. Dobre rezultate postigli su i takmičari iz Rusije, Azerbejdžana, Izraela i Srbije.

Naši predstavnici osvojili su 5 medalja. Budisavljević Luka iz Beograda osvojio je treće mesto u kategoriji ispod 9 godina, Ivić Velimir takođe iz Beograda osvojio je treće mesto u kategoriji ispod 11 godina. U kategoriji do 15 godina drugo mesto osvojio je Stojiljković Stefan iz Niša. I devojčice iz Srbije bile su uspešne. U kategoriji do 17 godina, treće mesto zauzela je Žarković Mila iz Zemuna, dok je Gajčin Jasmine iz Apatina osvojila srebrenu medalju.

M.Sc. Miroslav Kopanja, predsednik Šahovskog saveza Vojvodine i direktor Evropskog školskog prvenstva u šahu 2013., rekao je da je veoma zadovoljan kako je proteklo Prvenstvo. - Mi u organizaciji Prvenstva veoma smo zadovoljni kako je proteklo Prvenstvo, brojom učesnika kao i sa izuzetnom medijskom pažnjom, na čemu smo posebno zahvalni. Što je dokaz da za šahom ponovo vlada veliko interesovanje, što me posebno raduje.- Kopanja je dodao da su učesnici veoma zadovoljni kako ostvarenim rezultatima tako i samom organizacijom Prvenstva.
Član Gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar zatvorio je Evropsko školsko prvenstvo u šahu. - Evropsko školsko prvenstvo u šahu je manifestacija koja je u naš grad dovela najbolje mlade takmičare iz 13 zemalja. To je dobra prilika da se popularizuje šah, kao i da se sa ovom misaonom igrom i sportom upoznaju pre svega deca školskog uzrasta. Veoma mi je drago što se Novi Sad još jednom istakao kao dobar organizator i domaćin Evropskih i svetskih takmičenja - izjavio je Predrag Svilar.

Da podsetimo, u okviru Evropskog šahovskog prvenstva u šahu koje je trajalo 7 dana,  takmičilo se  273 učenika, uzrasta od 7 do 17 godina, iz 13 zemlja. Svakog dana, takmičenje je pratilo preko 200 predstavnika klubova, lokalnih samouprava, roditelja kao i ljubitelja šaha. Učešće domaćih takmičara su podržale lokalne samouprave, savezi, klubovi i škole iz sledećih gradova: Novi Sad, Beograd, Apatin, Sombor, Stara Pazova, Pančevo, Zrenjanin, Senta, Alibunar, Niš, Loznica, Bački Petrovac, Kula, Žabalj i drugi.

sah i novosađani
Dan pre zatvaranja Prvenstva, građani Novog Sada imali su priliku da se oprobaju u šahu, protiv velemajstora Siniše Dražića, višestrukog prvaka Vojvodine, seniorskog vicešampiona Srbije 2011., selektora olimpijske reprezentacije Republike Srbije na Olimpijadi u Sibiru, sa preko 200 pobeda na turnirima u inostranstvu. U sredu, 26. Juna, u ulici Zmaj Jovinoj, najveće interesovanje za ovaj sport iskazala su deca, a „DAN SIMULTANKE“ posetili su i predstavnici Grada Novog Sada, ali i pojedine poznate ličnosti ljubitelji šaha, među kojima i Nenad Pagonis, višestruki svetski i evropski šampion u kik boksu.
+ Pogledaj kompletnu listu sportova
 1. Tema broja:

  Kapuera

 2. Stručni članak:

  Istorijat kapuere

 3. Kapuera u Srbiji:

  Promocija veštine već 15 godina

Rekreacija.org Vesti

 1. ZAVRŠENA 11. SPORTSKA OLIMPIJADA RADNIKA VOJVODINE U SRBOBRANU
 2. BEČEJ-NOVI BEČEJ DOMAĆIN 12. SPORTSKE OLIMPIJADE RADNIKA VOJVODINE 2019. GODINE
 3. OTVORENA 11. SORV U SRBOBRANU
 4. Takmičari danas počeli sa pripremama za 11. SORV u Srbobranu
 5. Ivana Jandrić donela Srbiji osmo zlato u Bakuu
 6. DALMA BENEDEK RUŽIČIĆ I MILICA STAROVIĆ ŠAMPIONKE EVROPSKIH IGARA
 7. Nikola Grbić: Žao mi je što sa Vošom nisam igrao u Evropi
 8. POZNAT RASPORED I TAKMIČARI ZA 11. SORV
 9. Najzdravija moguća fizička aktivnost: Plivanje podmlađuje celo telo
 10. Miroslav Kopanja novi predsednik Šahovskog saveza Srbije