Rekreacija.org

Vesti


Svečano otvoreno Prvenstvo u šahu!

piše: | pre više od 5 godina

Svečano otvoreno Prvenstvo u šahu!

U petak 21. juna, na Novosadskom sajmu, svečano je otvoreno šesto po redu Evropsko školsko prvenstvo u šahu za decu od 7 do 17 godina, u tehničkoj organizaciji Šahovskog saveza Vojvodine, uz podršku Evropske šahovske Unije, Šahovskog saveza Srbije, Ministarstva sporta i omladine, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, lokalnih samouprava, sportskih i šahovskh saveza, klubova i dr.

Novi Sad je dočekao preko 200 učesnika iz 13 zemlja i više od 100 takmičara sa teritorije Republike Srbije. Najviše predstavnika broji Turska, Engleska, Rusija, Azerbejdžan kao i Slovenija. Učešće domaćih takmičara su podržale lokalne samouprave, savezi, klubovi i škole iz sledećih gradova: Novi Sad, Beograd, Apatin, Sombor, Stara Pazova, Pančevo, Zrenjanin, Senta, Alibunar, Niš, Loznica, Bački Petrovac, Kula, Žabalj i drugi.

Prvenstvo su svečano otvorili:

M.Sc. Miroslav Kopanja, predsednik Šahovskog saveza Vojvodine i
direktor organizacionog odbora Evropskog školskog prvenstva u šahu
Miodrag Vukotić, predsednik Šahovskog saveza Srbije
Vladimir Šakotić, izvršni direktor Evropske šahovske Unije
Predrag Svilar, u ime Grada Novog Sada Član gradskog veća za sport
    
M.Sc. Miroslav Kopanja, predsednik Šahovskog saveza Vojvodine i direktor Organizacionog odbora Prvenstva pozdravio je sve prisutne i zahvalio se svima koji su pomogli da se jedno ovako veliko takmičenje održi u Novom Sadu.
- Pre svega, hvala Gradu Novom Sadu i gradonačelniku, gospodinu Milošu Vučeviću, na iskrenoj pomoći i prihvaćenom pokroviteljstvu nad ovim takmičenjem. Zahvaljujem vodećim institucijama sporta u Republici i Pokrajini, Ministarstvu sporta i omladine Republike Srbije i Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, Novosadskom sajmu, lokalnim samoupravama,savezima i klubovima.Kopanja je naglasio da Šahovski savez Vojvodine ima čast što organizuje ovo veoma važno takičenje, a podsetio je I da je 2009. godine takođe organizovao Ekipno prvenstvo Evrope.- Mi smo danas do danas radili onako kako smo umeli I smatrali da treba. Sad je red na Vama, dragi mladi šahisti, da pokažete svoju umešnost i želim Vam da šah igrate uz osećaj sreće i zadovoljstva i da postignete željene rezultate.

Takmičare i ostale prisutne pozdravio je i predsednik Šahovskog saveza Srbije, Miodrag Vukotić.
- Školsko prvenstvo Evrope je prilika da najmlađi poznavaoci šaha sa starog kontinenta steknu nova iskustva i, nadamo se, nova prijateljstva. Vukotić je naglasio da će se u Srbiji održati još jedno prestižno šahovsko takmičenje. U Beogradu 22. jula počinje Pojedinačno prvenstvo Evrope u šahu za žene.- Nije se skoro desilo da u istoj godini imamo dva velika Prvenstva. To je dokaz da Evropa ceni Srbiju kada je u pitanju šah i naše igrače, dodao je predsednik šahovskog saveza Srbije.

Prvenstvo u šahu svečano je proglasio otvorenim u ime Grada Novog Sada, član gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar. - Velika mi je čast što je Novi Sad domaćin Evropskog školskog prvenstva u šahu. To je još jedno veliko i važno takmičenje koje će biti održano u našem gradu i uveren sam da ćemo i ovoga puta pokazati da smo na visini odgovornog zadatka. Kako je kazao Član gradskog veća za sport i omladinu, Novi Sad ugostiće kroz ovo takmičenje učesnike iz 15 zemalja koji će se oprobati, ali i razmeniti svoje veštine i sposobnosti. On je naglasio da će ovo biti prilika da učesnici upoznaju naš grad i našu zemlju i da uživaju u druženju sa vršnjacima, što je takođe veoma značajno. Želim da se u ime Grada Novog Sada zahvalim Šahovskom savezu Srbije i Šahovskom savezu Vojvodine na uloženom trudu da ova manifestacija bude upriličena prema najvišim standardima. Grad Novi Sad uvek će podržati sve programe koji promovišu pozitivne vrednosti i usmeravju mlade ljude na kreativne i kvalitetne aktivnosti koje doprinose njihovom razvoju, dodao je na kraju Svilar.


+ Pogledaj kompletnu listu sportova
 1. Tema broja:

  Kapuera

 2. Stručni članak:

  Istorijat kapuere

 3. Kapuera u Srbiji:

  Promocija veštine već 15 godina

Rekreacija.org Vesti

 1. ZAVRŠENA 11. SPORTSKA OLIMPIJADA RADNIKA VOJVODINE U SRBOBRANU
 2. BEČEJ-NOVI BEČEJ DOMAĆIN 12. SPORTSKE OLIMPIJADE RADNIKA VOJVODINE 2019. GODINE
 3. OTVORENA 11. SORV U SRBOBRANU
 4. Takmičari danas počeli sa pripremama za 11. SORV u Srbobranu
 5. Ivana Jandrić donela Srbiji osmo zlato u Bakuu
 6. DALMA BENEDEK RUŽIČIĆ I MILICA STAROVIĆ ŠAMPIONKE EVROPSKIH IGARA
 7. Nikola Grbić: Žao mi je što sa Vošom nisam igrao u Evropi
 8. POZNAT RASPORED I TAKMIČARI ZA 11. SORV
 9. Najzdravija moguća fizička aktivnost: Plivanje podmlađuje celo telo
 10. Miroslav Kopanja novi predsednik Šahovskog saveza Srbije